Contrast
Groter

Oostelijke stalling geopend!

08 februari 2021

In de vroege ochtend van 8 februari 2021 is de eerste nieuwe fietsenstalling in Gouda open gegaan. Door de winterse omstandigheden zijn er weliswaar nog weinig reizigers, maar mochten ze hun fiets willen stallen, dan kunnen ze nu terecht in deze deels overdekte stalling aan de centrumkant van het station. In vijf maanden tijd bouwde Anton Civiel in opdracht van ProRail deze fietsenstalling voor in totaal 1400 plekken. En daarmee is het werk nog niet klaar. Later komen er nog 350 plekken bij in deze nieuwe stalling. Ook volgt er nog een tweede stalling én een aanpassing aan de bestaande kelderstalling.  

Makkelijker stallen bij het station

Ook al wordt er minder gereisd, de behoefte aan stallingsplekken voor fietsen in Gouda is onverminderd groot. De fietsenzee voor het station is enorm. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dus is het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en ook makkelijk weer kunnen terugvinden. Samen met de gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en NS zorgen we er daarom voor dat het aantal stallingsplekken aan de centrumkant bijna verdubbelt. 

De nieuwe fietsenstalling is gebouwd aan de oostkant van het station en is een open constructie. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, waarvan de bovenste verdieping open is. De buitenzijde bestaat uit lichtrode en bruine bakstenen met in de muren grote roosters van architectonisch beton in een ruitmotief. Een stroopwafelmotief, net zoals het Huis van de Stad.

Gratis parkeren

Parkeren in de nieuwe fietsenstalling is gratis. De stalling heeft cameratoezicht en wordt binnenkort uitgerust met een digitaal systeem dat de fietser laat zien waar er nog een plekje vrij is. Dit systeem wordt zo snel mogelijk na de opening geïnstalleerd. De nieuwe stalling wordt later nog uitgebreid met zo’n 350 extra fietsplekken. Dat gebeurt op het moment dat de aanpassingen van het station klaar zijn, naar verwachting eind 2021 of begin 2022. Dan wordt ook de stalen trap vervangen door een stenen trap die past bij het ontwerp van het station.

Tweede stalling en kelderstalling

De aannemer gaat intussen verder met de andere twee stallingen. Fietsers kunnen vanaf 15 februari 2021 niet meer parkeren in de huidige fietsrekken op het stationsplein. Die verdwijnen zodat daar ruimte ontstaat voor de bouw van de tweede nieuwe stalling. De kelderstalling is al afgesloten voor de verbouwing.  

Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied, aan de kant van het centrum van Gouda. Een nieuw busstation, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen: deze betere voorzieningen zorgen ervoor dat een groeiend aantal reizigers met plezier en gemak van dit belangrijke station gebruik kunnen maken. Daarmee wordt het ov, al dan niet in combinatie met de fiets, voor steeds meer mensen een aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Meer informatie is hier te vinden.

Bekijk hier de video over de opening van de nieuwe fietsenstalling!

Bron: ProRail