Contrast
Groter

Een stationsgebied voor iedereen

24 februari 2021

Bij de herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied zijn verschillende mensen en organisaties betrokken. De Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB) is daar één van. Michel van Lookeren is blind en helpt de gemeente graag om het gebied zo toegankelijk mogelijk te maken.

“Gelukkig is er vanuit de gemeente veel aandacht voor een goede toegang van bus en trein. Niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een scootmobiel of rollator moet het gebied goed toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor rolstoelen en kinderwagens. Vanuit de GAB zijn we al zo’n vijf jaar over het stationsgebied in gesprek met de gemeente Gouda. In 2015 heb ik al eens met wethouder Niezen een wandeling om het station gemaakt. Vanaf dat moment maak ik deel uit van de klankbordgroep en word ik zijdelings als adviseur betrokken. Andere partijen die meedenken over de herinrichting van het busstation zijn bijvoorbeeld de Goudse Verzekeringen en Rover. Als alle partijen bij elkaar komen heb je te maken met een grote groep en heeft iedereen zijn eigen belang in een vergadering. Ik vind het fijn dat de gemeente ons bij haar plannen betrekt, maar het is eigenlijk vanzelfsprekend. Wij vertegenwoordigen veel mensen.”

Voor mensen met een beperking is het belangrijk dat je bij de bus kunt komen via de geleidelijn. En dat er zo min mogelijk obstakels zijn, zoals drempels. Michel maakt zich daar sterk voor en vindt een luisterend oor bij de projectleider van het Zuidelijk Stationsgebied. “Het nieuwe busstation van Gouda is overzichtelijk. In tegenstelling tot veel andere steden. Ik reis veel en met name in de grotere steden kom ik vaak voor uitdagingen te staan. Op dit moment zijn we in Gouda in gesprek over digitale reizigers informatie. Met één druk op de knop wordt er verteld hoe laat de bus komt en bij welke busbaan je moet zijn. Op die manier wordt reizen steeds makkelijker, ook voor mensen met een beperking.”